Van een onbewerkte plaat via een kanaal met scherpe randen naar het perfecte product: hoe ontstaat een Katherm eigenlijk?
De vloerconvector Katherm is de klassieker van Kampmann. Het product werd in 1978 gelanceerd en betekende in die tijd een kleine revolutie. Want daarvoor hadden vloerconvectoren nog een diepte van ten minste 60 centimeter.
Maar de innovatiedrang van Heinrich Kampmann en de behendigheid van zijn constructeurs leidde tot een enorme afname van de bouwdiepte, zodat vloerconvectoren ook aantrekkelijk werden voor gebouwen met meerdere verdiepingen. Een doorbraak voor de installatie technische branche. En een doorbraak voor Kampmann als bedrijf, dat de Katherm sindsdien koestert en verder ontwikkelt en zo de positie als leidend product op de markt soeverein verdedigt.
Het productieproces van de Katherm is door de jaren heen natuurlijk aanzienlijk veranderd. Maar de basisconstructie is tot op de dag van vandaag identiek. Er zijn dingen waarvan de kernideeën perfect zijn. Net zoals een gitaar of een fiets steeds verder worden ontwikkeld, maar qua basisidee toch altijd hetzelfde product blijven.
Toch kun je aan elke productiestap niet alleen de evolutie van de Katherm aflezen, maar ook de ontwikkeling van het bedrijf Kampmann.
Inkoop en materiaalcontrole
De kwaliteit van het aangeschafte materiaal moet kloppen. Hier controleert Imke Klompmaker, die bij Kampmann een deeltijdopleiding afrondt, de dikte van de stalen plaat waarvan het kanaal wordt gemaakt. Vrouwen vind je in deze branche nog altijd zelden, maar bij Kampmann hebben sollicitantes zeer goede kansen.
Stansen en laseren
Automatisering en digitalisering worden zeer goed zichtbaar bij de stans- en laserautomaten: Deze machines zijn via een netwerk verbonden en in hoge mate geautomatiseerd. Dat belet Michal Gasiorowski echter niet steekproefsgewijs te controleren of de gestanste onderdelen die voor een Katherm nodig zijn nauwkeurig geproduceerd zijn.
Afkanten
Tijdens het afkanten ontstaat uit een tweedimensionaal vormdeel een driedimensionaal werkstuk. Ook hier is precisie essentieel. Dat neemt Markus König voor zijn rekening met zijn jarenlange ervaring aan de buigmachine. Met een groot aantal sensoren garandeert die machine de juiste buighoeken en radii.
Verbreden van de koperen buis
De lamellen worden gefixeerd door de koperen buis te verbreden. Dit gebeurt door een doorn volledig in het zachte metaal in te brengen waardoor de diameter wordt vergroot. Dat vindt al lang op deze manier plaats – maar is nu geautomatiseerd en computergestuurd.
Productie van de convectoren
De lamellen voor de convectoren worden gestanst en opgestapeld. Parallel daaraan worden de koperen buizen op de gewenste lengte ingekort en klaargelegd. Medewerker Andreas Overberg schuift de lamellen nu op de buizen. Dergelijke processen worden met de methode van 5S-werkstructurering voortdurend geoptimaliseerd.
Koperen buizen verbinden
Nu moeten de uiteinden van de buizen worden verbonden om een watercircuit te kunnen maken. Die verbindingen worden gesoldeerd. Veel kleine onderdelen, waaronder ook de halfronde eindstukken, worden zelf geproduceerd. Elke convector wordt ten slotte op dichtheid gecontroleerd en hiervoor in een waterbad gedompeld.
Orderpicken
De gestanste en gelaserde onderdelen zijn afgekant, de convectoren zijn geproduceerd. Maar dat is natuurlijk nog lang niet genoeg voor een Katherm. De condensaatpomp, de elektronica, diverse kleine onderdelen en natuurlijk de efficiënte, krachtige dwarsstroomventilator ontbreken nog. Kevin Rothlübbers weet waar alles te vinden is en stelt alle onderdelen per order ter beschikking.
Montage
Katherm is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: alleen al in zeven basisvarianten met honderden bouwgrootten en indien gewenst in speciale uitvoeringen met uitsparingen voor zuilen of met gebogen kanalen – er zijn talloze constructievarianten. Hier monteert Ansgar Wübbels een Katherm HK, de variant voor verwarmen en koelen.
Logistiek en verzending
De zorgvuldigheid stopt niet zodra het product gereed is. De Katherm wordt standaard met een kunststof afdekking voor rooster en randprofiel verpakt, indien gewenst ook met een houten montage afdekking. De verzendinformatie, hier toegepast door Martin Beerling, bevat exacte positiegegevens voor de locatie – onderdeel van het serviceprogramma.