katherm-nk

Een vloerproject met natuurlijke convectie? – Maar natuurlijk!

De architecturale trend van grote glazen gevels houdt aan. In het licht badende ruimten en een onbelemmerd zicht naar buiten zijn zeer populair. Dientengevolge moet de klimaattechniek aan de eis voldoen dat juist dit zicht niet erdoor wordt belemmerd. Hier vormen vloerconvectoren voor tot op de grond doorlopende vensters een goede oplossing. Er kan gekozen worden uit high-end apparaten voor verwarmen, koelen en ventileren, zoals de Katherm HK. Voor minder veeleisende verwarmingstoepassingen zijn er echter ook apparaten met natuurlijke convectie. Met name voor planners en verwarmingsinstallateurs die zelf plannen en ervaring willen opdoen met convectorprojecten, is de Katherm NK en de uitgebreide projectondersteuning door Kampmann precies wat ze nodig hebben.

De Katherm NK is de sterke basis van het Kampmann-vloerconvectorprogramma. Het apparaat wordt gebruikt in ruimtes met relatief statische verwarmingseisen – zoals woonruimtes, overlopen, serres, horecabedrijven, verkoop- en tentoonstellingsruimtes of hotellobby's. Het kan optimaal worden gebruikt voor een effectieve afscherming van binnenstromende koude lucht en zorgt zo voor een effectieve bestrijding van condens. Bijzonder energiezuinig werkt het apparaat als het wordt gebruikt bij lage temperaturen. Zo blijven de bedrijfskosten doorlopend laag.

Funktionsgrafik Katherm NK

NK = Natuurlijke convectie

Met de Katherm NK presenteren wij een Katherm-variant die werkt volgens het principe van natuurlijke convectie: koele ruimtelucht passeert de convector, wordt opgewarmd en stijgt vervolgens op. Zo ontstaat een luchtcirculatie in de ruimte die voor een homogeen temperatuurprofiel zorgt. Natuurlijk met lage luchtuitlaatsnelheden voor een grote behaaglijkheid. De natuurlijke convectie werkt zonder ventilatorondersteuning, omdat de thermische eigenschappen van de verwarmde lucht in de ruimte optimaal worden gebruikt. Dat betekent minder bewegende onderdelen en een absoluut stille werking.

De warmeluchtstroom bestrijdt effectief de koudeluchtstroom aan de buiten- resp. vensterkant, en verhindert zo condensvorming aan de gevel. Behalve voor de afscherming van koude lucht kan het apparaat ook worden ingezet om restwarmte gebruiken.

De Katherm NK maakt plannen gemakkelijk

Katherm NK Planung

De convectorput is standaard in vijf breedtes, vier bouwhoogtes en 22 lengtes verkrijgbaar. Individueel maatwerk voor alle gebouwvormen is vanzelfsprekend ook mogelijk, bijv. verstekhoeken, gebogen uitvoeringen of uitsparingen voor zuilen en gevelschoenen.

De planner of verwarmingsinstallateur die zelf wil plannen, krijgt de beschikking over alle noodzakelijke productgegevens. Daaronder ook gegevens conform de BIM-norm en de VDI 3805-norm. Voor grotere projecten beschikt Kampmann over een eigen constructieafdeling, die de apparaten op maat ontwerpt en in de projecttekening van het gebouw integreert. Zo verkrijgt niet alleen de planner een grote mate aan planningszekerheid, maar dit biedt het montagebedrijf ook grote voordelen.

Doordachte levering en snelle montage

Katherm NK Planung

Door goed op elkaar afgestemde processen bij Kampmann worden de apparaten per etage verpakt en geleverd. Aan de hand van de apparaatopschriften kan dan eenvoudig de exacte positie in de projecttekening en dus in het gebouw worden bepaald.
Kampmann Katherm NK-apparaten laten zich snel en eenvoudig monteren, wat op de bouw waardevolle montagetijd bespaart. Het uitlijnen gebeurt effectief met de standaard montagehulpen en hoogteverstellingen. Ook is de NK met euroconus-ventielaansluitingen uitstekend voorbereid, wat de montagetijd verkort en zo kosten bespaart.

Katherm NK in gebruik

Grundriss Büro mit drei Katherm NK

Vloerconvectoren worden vaak gebruikt in kantoorgebouwen bij tot op de grond doorlopende vensters. Deze architectuur is net zo geliefd voor bedrijfsgebouwen van middelgrote ondernemingen met bijvoorbeeld 300 medewerkers alsook voor concerncentrales voor enkele duizenden medewerkers. Moderne kantoren zijn vaak gemaakt voor vier werkplekken, wat ongeveer overeenkomt met een oppervlak van 26 m². Voor de middelgrote onderneming betekent dit bij een verwarmingslast van ca. 1200 W per kantoor een geschatte totale verwarmingslast van 90 kW voor alle kantoorruimtes. In dit ruw geschetste voorbeeld kan de keuze vallen op de Katherm NK 300 met een hoogte van 92 mm. Bij een apparaatlengte van 180 cm levert het apparaat een warmtevermogen van maximaal 400 W bij de aangenomen opwarmtemperaturen 60/50/20 °C.

Katherm NK Einbausituation

Door de jarenlange ervaring van Kampmann met convectorprojecten kan met de partners een uiterst flexibele ruimteplanning worden opgesteld. Vaak worden de plaats en dimensionering van de vloerconvectormodules zo gekozen dat de grootte van de kantoren achteraf aangepast kan worden. Het klimaatconcept houdt er ook rekening mee dat lichtgewichtwanden verplaatst of verwijderd kunnen worden.

Daar komt vaak een lichtdoorstroomde foyer bij. Voor een ruimte van bijvoorbeeld 260 m² en een doorlopende glazen gevel van 26 m kunnen 18 stuks van de Katherm NK 300 met een hoogte van 150 mm en een lengte van 160 cm worden gebruikt om de geschatte verwarmingslast van ca. 10,8 kW af te voeren.

Alle productvarianten vindt u hier

Eenvoudig regelbaar - luchttoevoer mogelijk

Het vloerconvectorsysteem wordt geregeld met een combinatie van ruimte- en urenthermostaat en de voorinstelbare ventielen met stelaandrijving. Met de thermostaat wordt de gewenste ruimtetemperatuur ingesteld. Als de temperatuur daalt tot onder de ingestelde waarde, opent de thermo-elektrische stelaandrijving het waterventiel. De thermostaatventielen kunnen af fabriek worden ingesteld. 

Via de Katherm-luchttoevoermodule ZL kan behandelde toevoerlucht naar de ruimten worden gevoerd. Via ingebouwde schuifelementen in de luchttoevoermodules is het mogelijk om de luchtvolumestroom bouwzijdig te regelen. Voor de verschillende apparaatafmetingen zijn verschillende mofmaten en -formaten beschikbaar.

Putbreedte

Putlengte

Puthoogte

Inlaatmof

Ontwerpluchtvolumestroom

[mm]

[mm]

[mm]

[mm]

[m³/h]

182

400

120

oval 51x128

70

182

400

150

DN 80

60

182

400

200

DN 100

90

232

400

120

oval 51x128

70

232

400

150

DN 80

60

232

400

200

DN 100

90

300

400

120

oval 51x128

70

300

400

150

DN 80

60

300

400

200

DN 100

90

380

400

120

oval 51x128

70

380

400

150

DN 80

60

380

400

200

DN 100

90