Herziening F-gassenverordening 2023/2024

Wat verandert er in de koudemiddelverordening?


De nieuwe versie van de F-gassenverordening, ook verordening (EU) nr. 2024/573 betreffende gefluoreerde broeikasgassen genoemd, is op 11 maart 2024 van kracht geworden. In januari 2024 werd de nieuwe versie door het EU-parlement en de EU-raad goedgekeurd. Voorafgaand aan de goedkeuring waren er diverse rondes waarin de tekst werd besproken in een trialoog met vertegenwoordigers van de EU-commissie, het EU-parlement en de EU-raad.

Het oorspronkelijke doel van het EU-parlement was een principieel verbod op stationaire koelsystemen met F-gassen, ook wel volledig gefluoreerde koolwaterstoffen (FKW) of gedeeltelijk gefluoreerde koolwaterstoffen (HFKW) genoemd. Ook een gebruiksverbod voor F-gassen met GWP > 150 (GWP = Global Warming Potential) voor service en onderhoud van 2024 werd niet goedgekeurd. Bij reparaties zou dit het einde van talloze bestaande installaties hebben betekend.




Was is de inhoud van de herziene F-gassenverordening 2024?

Bovendien moet een vast bedrag van drie euro per ton CO2 van het aanwezige quotum worden betaald. Met dit bedrag moet een deel van de administratieve kosten worden gedekt.

Overzicht uitfasering F-gassenverordening 2015 tot aan herziening 2024

De uitfasering geldt voor alle F-gassen. Tot nu toe behoorden medische broeikasgassen niet daartoe; dit is nu echter wel het geval. Ze nemen volgens de eerste schattingen ca. 10% van het huidige quotum voor hun rekening. Daardoor wordt de hoeveelheid beschikbare F-gassen duidelijk minder, waardoor F-gassen waarschijnlijk duurder zullen worden.

Verder zijn er uitgebreidere gebruiksverboden voor koudemiddelen met een GWP van meer dan 150 en op sommige plaatsen van meer dan 750.

Hieronder worden de voor de klimaatbranche relevante verboden en beperkingen aangegeven:

Daarnaast zijn er nog andere verboden, bijvoorbeeld voor koelinstallaties.

Overzicht koudemiddelen, F-gassen en natuurlijke koudemiddelen met de grenswaarden van de F-gassenverordening en GWP-waarden

Bovendien werden beperkingen voor het gebruik van nieuwe producten bij service en onderhoud overeengekomen, met uitzonderingen voor gerecyclede en herverwerkte koudemiddelen (dit geldt niet voor militaire toepassingen en koelinstallaties met producttemperaturen onder -50 °C).

Nieuwe producten

Vanaf 01-01-2026

Verbod op het gebruik van verse producten met een GWP van meer dan 2500 voor klimaatregelsystemen en warmtepompen

Vanaf 01-01-2032

Verbod op het gebruik van verse producten met een GWP van meer dan 750 voor klimaatregelsystemen en warmtepompen (uitzondering: koudwatergeneratoren)

Herverwerkt/gerecycled

Tot met 31-12-2031

mogen herverwerkte en gerecyclede koudemiddelen met een GWP van meer dan 2500 worden gebruikt.

Vanaf 01-01-2032

mogen herverwerkte en gerecyclede koudemiddelen met een GWP van meer dan 750 worden gebruikt.

Voorschriften voor het gebruik van nieuwe producten en herverwerkte/gerecyclede koudemiddelen (voor klimaatregelsystemen en warmtepompen, voor koelinstallaties gelden andere beperkingen)

Bijvoorbeeld voor het nu nog vaak gebruikte koudemiddel R410A betekent dit dat voor servicewerkzaamheden vanaf 2032 dit niet meer als nieuw product in klimaatregelsystemen en warmtepompen mag worden toegepast.

Alleen gerecycled en herverwerkt R410A mag nog worden gebruikt. Echter alleen wanneer dit wordt gebruikt door het bedrijf dat de recycling in het kader van een onderhoud of reparatie heeft uitgevoerd, of het bedrijf waarvoor de recycling in het kader van de reparatie of het onderhoud werd uitgevoerd. Wanneer daardoor geen R410A uit installaties werd verwijderd, kan ook dit weer worden gebruikt. Daarbij zal de terugwinning van koudemiddelen een grote rol spelen.

De commissie is van plan om uiterlijk in 2030 de gevolgen en voordelen van de verordening te beoordelen. Dit omvat de inschatting van de beschikbaarheid van voordelig, technisch omzetbare en voldoende aanwezige alternatieven voor F-gassen. Daarnaast zal de commissie tot 2040 controleren of de vaststelling van het jaar 2050 als doel voor de stopzetting van het HFKW-verbruik realistisch is. Daarbij wordt rekening gehouden met de technologische ontwikkeling en de beschikbaarheid van HFKW-alternatieven voor de relevante toepassingen. Bovendien wordt dan geanalyseerd welke behoefte aan HFKW bestaat voor toepassingen waarin deze stoffen nog steeds worden gebruikt.

Warmtepompen en koudwatergeneratoren - onze oplossing voor de toekomst

In alle Kampmann-apparaten wordt het koudemiddel alleen in de generator zelf gebruikt. Dit heeft belangrijke voordelen voor directe condensatoren:

  • door de leidingen in het gebouw stroomt geen koudemiddel, maar alleen water als transportsysteem
  • lagere vulhoeveelheden
  • Vermindering van lekkages, veiligere bediening van de installatie
De apparaten uit de Kampmann KaClima-serie worden verkocht met het koudemiddel R32. Dit leidt o.a. tot een betere efficiëntie in het koelcircuit en minder tot geen lektesten (afhankelijk van het apparaatmodel). De volgende stap is de omschakeling van alle KaClima-apparaten op het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan). Meer informatie hierover vindt u bij onze producten.


→ naar de warmtepompen