Energiekosten besparen met luchtverwarmersystemen
In onze branche is het belangrijk om vooruitziend te plannen. De volgende verwarmingsperiode komt er aan. In dit artikel leggen we uit hoe u een bestaand luchtverwarmersysteem in bijvoorbeeld een industriële hal met enkele eenvoudige stappen energetisch kunt optimaliseren en uw klanten op die manier tegen de kou kunt wapenen. Verlaag met onze tips en adviezen de energiekosten en de CO2-voetafdruk en behaal zo de klimaatdoelen van uw klanten.
Bovendien geven we zicht op moderne luchtverwarmersystemen die met een intelligente regeling en efficiënte EC-ventilatoren al lang in het lagetemperatuur-tijdperk thuishoren.
Maar laten we eerst kijken wat u kunt doen als uw klanten een bestaande industriële hal met luchtverwarmers en gasthermen exploiteren. Uw klant beslist helemaal zelf hoeveel stappen hij wil zetten.
Stap 1: Controleer de systeemtemperaturen en indringdieptes.
Veel installaties zijn niet optimaal ingesteld. Vaak zijn de aanloop- en retourtemperaturen onnodig hoog. Een verlaging van enkele graden kan al aanzienlijke kosten- en emissiebesparingen opleveren. Controleer of in de installatie een verlaging van de aanlooptemperatuur mogelijk is en test de mate van de verlaging.
Bovendien is het belangrijk dat de warmte aankomt op de plaats waar deze nodig is: is de indringdiepte van de luchtverwarmers voldoende? Als dat vanwege factoren zoals ventilatorvermogen of thermische stuwing van machines niet het geval is, kan het zinvol zijn het vermogen van de luchtverwarmer te verhogen of speciale lamellen aan te brengen die de indringdiepte vergroten. Voor Kampmann-luchtverwarmers is hiervoor het accessoire KaMAX (Kampmann MultiAirMiX) beschikbaar, dat zonder problemen achteraf kan worden geïnstalleerd.
De KaMAX-luchtverdeler is voorzien van cirkelvormig aangebrachte, trapeziumvormige lamellen die binnen en buiten gelagerd zijn. De lamellen kunnen van buitenaf door een hendel of via een motor worden versteld, zodat de lucht al naargelang de behoefte exact kan worden gericht. Ook de indringdiepte van de lucht kan hierbij op de behoefte worden afgestemd. Zo zorgt de luchtuitstroom KaMAX ook bij zeer hoge hallen voor een comfortabele luchtverdeling vanaf het plafond tot in de ruimte waar personen verblijven.
Stap 2: Zorg voor een luchtcirculatiepercentage van het 1,8-voudige.
Met de factor 1,8 behaalt u een luchtcirculatie die op een effectieve manier fysiek veroorzaakte warmteophoping onder het plafond van de hal afbouwt. De warme lucht onder het dak wordt dan naar de verblijfsruimte vervoerd waar zich mensen bevinden en hun werk uitvoeren.
Op dit punt blijkt het grote voordeel van luchtverwarmers ten opzichte van oppervlaktesystemen zoals plafondverwarmingsplaten, waarbij geen mogelijkheid bestaat tot recirculatie van warme lucht.
Om een 1,8-voudige luchtcirculatie te bereiken kan het echter zinvol zijn het systeem met een paar extra luchtverwarmers uit te breiden. Normaal gesproken zijn deze dankzij moderne technische ontwikkelingen, met name dankzij de nieuwe EC-aandrijftechniek, efficiënter dan bestaande luchtverwarmers. Een combinatie is desondanks probleemloos mogelijk.
Stap 3: Breid het systeem uit met warmtepompen.
Met één of meerdere warmtepompen zet u een grote stap bij fossiele energie vandaan. Deze warmtepompen voorzien luchtverwarmers van gepompt warm water op lage temperatuur. Diverse transportprogramma's bieden hierbij hulp. Uw klanten kunnen met warmtepompen volledig van het gas afstappen, maar ook een combinatie voor een gedeeltelijke verlaging van het gasverbruik is denkbaar.
De toepassing van KaClima-warmtepompen heeft ook de koeling van hallen als voordeel. Met de TOP C hebben we een luchtverwarmer in ons aanbod die met PWW verwarmt en in de zomer met PKW koelt. Deze wordt eveneens door de KaClima koudwatergenerator/warmtepomp ter beschikking gesteld. De aangename koeling in de hal draagt bij aan vermindering van toleranties en uitzettend materiaal in de productie.
Moderne luchtverwarmersystemen
U heeft stap 3 bereikt en dus kennisgemaakt met veel voordelen van een modern systeem, dat bestaat uit luchtverwarmers in combinatie met warmtepompen/koudwatergeneratoren. Natuurlijk kan een systeem dat compleet nieuw wordt geïnstalleerd de voordelen van moderne ontwikkelingen optimaal gebruiken en combineren.
Daarbij speelt een intelligente regeling een belangrijke rol. Het volledige potentieel kan worden gebruikt als er uitsluitend luchtverwarmers met EC-technologie zijn ingebouwd, die tegenwoordig standaard deel uitmaken van het Kampmann luchtverwarmeraanbod. De traploze regelbaarheid met een optimaal bedrijfspunt voor de motor over het gehele toerentalbereik van de luchtverwarmer is hierbij doorslaggevend. De KaControl regeling zorgt er dan voor dat de installatie exact binnen het belastingsbereik wordt gebruikt dat daadwerkelijk nodig is. Daardoor wordt onnodig energieverbruik vermeden en consequent op bedrijfskosten bespaard.
EC-motoren staan voor efficiëntie en voldoen daarmee ook in de toekomst aan de voorschriften van de Ecodesign-richtlijn van de Europese Unie voor energiegerelateerde producten (ErP).
Het is zinvol om dan ook meteen aan andere componenten zoals luchtgordijnen te denken. Vooral bij grote haldeuren van industriële gebouwen biedt de ProtecTor een krachtige bescherming tegen koude lucht, natuurlijk met traploos regelbare EC-ventilatoren. De zogenaamde tandemtechnologie die bestaat uit een niet-geregeld voorgordijn en een warmeluchtgordijn, is zo efficiënt dat er slechts één serie ventilatoren nodig is om koude lucht effectief tegen te houden. Dit wordt ook door ons Europees octrooi bevestigd.
Onze drie stappen geven voldoende aanleiding dit zelf te ervaren. Heeft u daarbij ondersteuning nodig of heeft u behoefte aan advies? Wij staan voor u klaar. Vind hier uw passende contactpersoon.